Jaki jest prawdziwy sekret zrównoważonego rozwoju?
Praca zespołowa. Wyzwania związane ze zmianami klimatycznymi są wyzwaniami stojącymi przed nami wszystkimi, co oznacza, że wszyscy muszą stać się częścią rozwiązania problemu. Dzięki wysiłkom wielu osób udało nam się dokonać transformacji w zakresie korzystania z energii elektrycznej - obecnie pochodzi ona w 100% z odnawialnych źródeł w ramach naszej działalności w Europie.
2021-06-08, 11:46

Toyota Material Handling Europe ogłosiła, że w ramach wszystkich operacji w Europie pozyskuje 100% energii elektrycznej z odnawialnych źródeł, co wiąże się z całkowitym brakiem powiązanych emisji CO2.

Cel ten został osiągnięty 1 kwietnia 2021 r., jednakże stanowi on rezultat ciągłych wysiłków dokładanych od 2018 r., kiedy to Toyota Material Handling Europe postanowiła trwale zwiększać udział energii elektrycznej pochodzącej z odnawialnych źródeł. Transformacja obejmuje wszystkie podmioty i lokalizacje: pięć fabryk, 21 krajowych spółek sprzedażowych, trzy centrale w Szwecji oraz kilka magazynów.

Jest to jak dotąd projekt o największej skali oddziaływania, który Toyota Material Handling Europe zrealizowała w ramach starań ukierunkowanych na osiągnięcie zerowego poziomu emisji. W momencie rozpoczęcia śledzenia danych dotyczących zrównoważonego rozwoju, czyli w 2012 r., organizacja wyliczyła, że emisje CO2 z energii elektrycznej stanowią 15% całkowitych generowanych przez nią emisji.

Zobacz więcej

Marcin Mańka